Szał na pokarm ekologiczne

Właściwie na każdym kroku, czy to realnie w markecie czy wirtualnie w sieci, napotykamy się z odmiennymi klasami jedzenia. Chodzi tutaj o nagminne użytkowanie przez producentów w celach marketingowych tego typu kluczowych nazw, jak na przykład: żywność ekologiczna, zdrowa żywność, jedzenie eko, produkty fitness, lub fit. A już najogromniejszym zaciekawieniem weseli się w ostatnim czasie dieta bezglutenowa, jaką użytkuje m.in. Agata Młynarska. O co w tym wszystkim chodzi?

Zdrowa żywność Poznań

Towary ekologiczne tworzone są w jednakowy sposób jak te standardowe. Rolnicy zasadzają pszenice, jarzyny lub owoce, wykorzystują nawozy, a następnie gromadzą plony. Tak samo kwestia ma się w przypadku mięcha – wyczekujemy aż zwierzę osiągnie dobre gabaryty. Różność polega jednak na tym, że nie używa się syntetycznych preparatów przyspieszających wzrost roślin i zwierzaków. Zazwyczaj nazywa się to pędzenie. Czyli rośliny otrzymują wiele trujących substancji, aby prędko urosły, było ich jak najwięcej i wówczas… pozyskujemy pomarańczowe, kolorowane pomidory z marketu, które obok prawdziwych pomidorów nawet nie stały. Zwierzęta nienormalnie trzymane są w klatkach, przekazuje im się pasze na szybki przyrost masy. Artykuły mające licencje ekologiczności są pyszniejsze, bardziej wonne, nie mają tyle toksycznych substancji.

zdrowa żywność poznań

A żywność bezglutenowa? Jest określona jedynie dla osobistości, jakie mają chorobę autoimmunologiczną, a nie dla tych, którzy pragną modnie wyszczupleć. W tym przypadku chodzi o alergię na gluten czy też jego nietolerancję. Układ fabrykuje przeciwciała i zaczyna się stan zapalny. W jakimś momencie nie napada już wyłącznie alergenów, lecz również swoje osobiste tkanki.

Posted in Bez kategorii.